Modificări la formularele 010 și 700

♦ Din categoria obligațiilor fiscale de declarare cu caracter permanent a fost eliminat impozitul specific unor activități

Prin OPANAF nr. 2.578/2022, publicat în Monitorul Oficial nr. 1.278 din 30 decembrie 2022, a fost modificat OPANAF nr. 1.699/2021 pentru aprobarea formularelor de înregistrare fiscală a contribuabililor și a tipurilor de obligații fiscale care formează vectorul fiscal, aducându-se amendamente la formularele 010 și 700. Noul act normativ a fost promovat în contextul în care, prin OG nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, au fost aduse modificări legislației fiscale, unele dintre acestea vizând obligațiile declarative cuprinse în vectorul fiscal. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2023, se abrogă Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activități, cu modificările și completările ulterioare, iar persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN menționate în respectiva lege pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. „Prin urmare, se impune eliminarea impozitului specific unor activități din vectorul fiscal”, subliniază inițiatorii proiectului.

În acest context, prin OPANAF nr. 2.578/2022 s-au stabilit următoarele:

● eliminarea din categoria obligațiilor fiscale de declarare cu caracter permanent a impozitului specific unor activități.

Astfel, potrivit noului act normativ, categoriile de obligații fiscale de declarare, cu caracter permanent, care se înscriu în vectorul fiscal sunt: a) taxa pe valoarea adăugată; b) impozitul pe profit; c) impozitul pe veniturile microîntreprinderilor; d) accizele; e) impozitul pe venit; f) impozitul pe reprezentanță; g) contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice; h) contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice; i) contribuția asiguratorie pentru muncă; j) redevențele miniere; k) redevențele petroliere; l) contribuția pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății; m) impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural; n) impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale; o) impozitul pe veniturile din activitățile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale; p) taxele datorate potrivit legislației din domeniul jocurilor de noroc.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

anaf-modelul-si-continutul-formularului-cerere-de-inregistrare-fiscala-in-consultare-publica-s16479

Leave your comment